Om oss

 

Med kärlek till mat och genuint intresse för matlagning och bra service kan det hända att man som vi hamnar på Kyrkogatan 3 i Varberg. Vi som ansvarar för Gästis Kafé & Matsalar heter Mats Tovedal och Maria Christensen. I över trettio år har vi lagat mat till nöjda gäster på många olika ställen, och nu får vi chansen att göra det på den här fina restaurangen!

Vi tycker inte att man ska krångla till maträtter. Här får du kort och gott bra behandlade råvaror på din tallrik, där vi lagt vår själ i allt från egen ketchup till handskuren råbiff.

Vi har då och då fått höra att vi borde lägga ut texten mera i våra menyer, men väljer istället att skriva dessa rader på ett försättsblad och låta menyn tala för sig själv i sin enkelhet. Vi hoppas att ni blir sugna på att testa den minst ett par gånger innan vi byter ut den.

Vår ambition – som går hand i hand med resten av Hotell Gästis – är en servering som är välkomnande och tillåtande för alla, vare sig man är här för en slät kopp kaffe på riktigt bra ekologiska bönor eller för en välhängd entrecote med hemgjorda pommes frites.

För att visa vad vi menar med enkel mat och riktigt bra råvaror, vill vi berätta om en halv special. Vi har köpt hem fläskkött från Gunnagård utanför Åkulla, öster om stan. Där föder de upp en urgammal grisras som kallas Linderödssvin. Köttet har vi sedan malt, kryddat och blandat med rostade

fänkålsfrön. Av detta har vi gjort en fin salsiccakorv. Till korven bakar vi ett frasigt briochebröd, och serverar med gurkmajonnäs – också hemlagad från grunden – och en bra vispad potatispuré. Precis som sin korvkiosksbroder kan denna rätt för den proteinsugne fås med en extra korv, och blir då en hel special.

De viner vi serverar till alla våra rätter har vi hämtat från Europa. De flesta är ekologiska, några veganska men alla väldans goda. Kortare transportvägar, snälla mot naturen och framförallt välpassande till den mat vi lagar!

Även ölen försöker vi hitta på nära håll: Dugges goda IPA från Landvetter och Brooklyn Lager från Falkenberg är två exempel.

Vi hoppas att du som sitter här ska känna av åtminstone en gnutta av all den kärlek vi ger vår mat, och att du kommer hit fler gånger!

Hjärtligt välkommen!

Mats, Maria och hela Hotell Gästis